Top

Handleidingen / FAQ

Algemene informatie
 
In Europa zijn ongeveer 3000 verschillende handzender typen in omloop die meestal niet uitwisselbaar of compatible zijn. Naast de kleur, vorm, toetsen en batterij bestaan er technische verschillen in frequentie, modulatie en codering.
Alleen compatibele systemen kunnen samenwerken. Voor vervolgbestellingen of reserveonderdelen is het daarom dus noodzakelijk om het juiste type en frequentie te weten.
Ook wanneer de zenders aan de buitenkant er het zelfde uitzien of zelfs dezelfde frequentie hebben kan het nog zijn dat ze niet uitwisselbaar zijn.

Frequentie

Het signaal van de zender naar de ontvanger wordt verzonden via een gemoduleerd radiosignaal. De meest voorkomende frequenties en Modulaties zijn:
26,975 MHz                  AM
26,995 MHz                  AM
27,015 MHz                  AM
40,685 MHz                  AM + FM
433,92 MHz                  AM + FM
868,30 MHz                  AM + FM
868,80 MHz                  AM
 
Echter ook andere lage frequenties komen voor en ook frequenties als 300 en 310 MHz     

Codering
 
Om uw handzender alleen met uw ontvanger en apparatuur te laten functioneren, is een codering vereist. We kennen verschillende types codering:
Dipswitch codering: instelbaar via vaak 10 dipswitches die op 2 of 3 verschillende standen kunnen worden gepositioneerd. (deze moet op de ontvanger en handzender identiek worden ingesteld)
Zelflerende vaste code: inleren in de ontvanger of kopiëren van reeds geprogrammeerde zender
Rollingcode: inleren in ontvanger. De code verspringt bij ieder gebruik, waardoor in principe niet te kopiëren. Ook bekend als Keeloq-code